google+

Jednostavno i mi imamo potrebu reći nekoliko rečenica o novom Google-ovom asu iz rukava. Ustvari mislio sam niti ne pisati ovaj post, ali jedan dan u agenciji krenula je opće narodna rasprava o Google+ i zašto je dobar ili loš pa sam dobio duboki informatički poriv da prokomentiram novu Google-ovu bebu.

Ja u ovom postu neću niti pisati toliko o tome da li je los ili dobar prema Facebook-u, već kako je meni Google+ sjeo (tj. nije sjeo). Nakon Nivasovog bloga (koji mi je u to vrijeme bio čak i preradikalan) sa tugom moram reći: Google we wanted more…

Globalno

Sve je ok s Google+ i ništa nije ok. Prosječna social networking prića koja je ok, ali od Google sam ja očekivao puno više. Reći će neki jazavci da je to beta i da “more to come…”, ali ulaziti u takav projekt dati ovakvu betu, po meni je eksperimentalno do jaja. Upravo se tako dogodilo i wave-u i buzz-u i ostalim Google proizvodima, a jedan koji bi im se možda mogao pridružiti je i Google+. Feeling je sljedeći: da kojim slučajem gore u lijevom kutu nema logotipa Google-a i da nemate već milion frendova koji su se našli slučajno ili namjerno na Google+, stvari bi propala već u prvim tjednima. A zašto?

Ako je Google odredio svoj cilj kao “facebook killer” ona to nisu uspjeli, jer je on okrljena verzija facebook-a, i trenutno ako maknemo “čuvene krugove” ostaje nam jedan običan social networking… Ako je Google pak mislio napravit nešto posebnije, drugačije… revolucionarnije, onda je veliki z…. ako su mislili da će s krugovima napravit revoluciju.

Ok evo već prije nekoliko dana dodali su igre (TAB) i vjerojatno će biti novih copycat TAB-ova, ali koliko je zaista to ono što je fresh!

I tako je kod nas u agenciji. Sve su se geekovi prijavili na Google+ (uključujući i mene), svi nešto guramo ovoga i onog u krugove i sretni smo kako nam isti rastu, svi nešto stavljamo gore slike i sl., ali na kraju što od toga ostaje? I tko će to koristiti “for real”? Priznajte da navečer ako ste“ social freak“, ipak čete zagrliti svoju staru djevojku zvanu „facebook“, a ova nova brzo će proći kroz Vaše „ruke“.

 

Kao sto sam rekao, od Google-a sam očekivao jednostavno više i to je to,  nepušim priću “mi smo Google i koristite naš cool servis” ili možda još goru priću APP (ako prođe prođe). Mene zanima tko je voditelj tog projekta u Google-u? Kako je taj, koji je  odlučio reći, ok dečki spremni smo da ovo puštamo van, deri! I da li je ikad pomislio hm…. Pa možda ovo i nije tako revolucionarno kao što smo planirali, ali f…. Ajmo van s time… Jasno je kao dan da niti FB i startu nije imao Status, i da će sigurno na Google+ doći novih feature-a ali jednostavno danas kada je FB toliko daleko, pitanje je koliko će Google uspjeti uhvatiti korak za liderom.

 

UI/UX & design

Google je skužio da im je „branding“ u komi, i da im nema pomoći jer im sve izgleda pre geekovski i nema nikakve osobnosti, onda je netko rekao “dečki idemo u bijelo”. Bijelo je najsigurnije i ajmo u bijelo i tu će biti najmanje štete. Tako je sada to puno bolje, čak i gmail i youtube izgledaju korektno, ali korektno je riječ koju kažem svojoj majci kada me pita kakvo mi je njezino domaće vino (a da je ne uvrijedim).

 

Kontain koji je puno manji i beznačajniji, potrudio se da ima svoju osobnost, pa cak i FB ima svoju sobnost, dok kod Google+ ne znaš da li si upao u notepad, google doc ili na youtube.

 

I za kraj…

Gdje je bussines dio? Kako otvoriti profil svojoj firmi, svom rock bandu? Kako integrirati cool aplikacije, kako naplatiti klijentu dodatne feature-u i management Google+? Jedino se možemo nadati da će uskoro i to postati dio Google+ i barem se približiti FB, jer ovaj to već ima nekoliko godina i samo naša agnecija od FB ubire već dobrih 10% incoma za kreiranje FB aplikacija, profila i custom Tab-ova, a i to je dio o kojem je Google treba razmišljati. Gdje su cool uber-novi feature-u? Gdje je ona kreativnost koju je google postavio s svojim searchom ili docs-ima? Sve je to još jako daleko…

I naravno koliko god bili sumnjičavi, otvorite si Google+ profile i probajte novo čudo Google-a.